Angst therapie

Leonie van den Bergh - therapie woensdrecht

Bang of angstig zijn

Bang of angstig zijn of zenuwachtigheid ervaren we allemaal wel eens. Zenuwen voor een rijexamen, zorgen over de uitslag van een medisch onderzoek, stress voor een tentamen, schrikken van een auto die je bijna van het zebrapad af rijdt. Situaties herkenbaar voor iedereen in het dagelijks leven.

Angst is een emotie die je helpt om te reageren wanneer er gevaar dreigt. Je lichaam reageert hier als het ware automatisch op doordat je hart sneller gaat kloppen, je spieren spannen zich aan, je transpireert en je ademhaling versnelt.

Als angst een belemmering wordt

Plotselinge en hevige angst wordt paniek genoemd. Meestal is deze van korte duur. Angst is ook vaak een normale reactie op een situatie die als lastig wordt ervaren. Je wordt alert en het maakt dat je weet hoe je de gevaarlijke situatie kunt benaderen en ermee om kunt gaan.

Angsten

Als de angst regelmatig voorkomt, langer aanhoudt, op de achtergrond aanwezig is, heviger is en niet meer in verhouding staat tot dat waar je bang voor bent dan is het een belemmering voor je in het dagelijkse leven. Het wordt ‘een leven vanuit de angst om aan het gevaar te ontsnappen’, waardoor je bepaalde situaties gaat vermijden of op een andere manier invult.

Niet meer vanuit angst leven

Iedereen zou kunnen leven vanuit ‘jezelf te kennen’, vanuit ‘je eigen IK’, ‘je eigen vrijheid’.
Wil je jezelf veranderen door niet meer vanuit angst te leven? Laat mij je helpen (weer) ’te leren leven’.

Het is mooi om mensen te zien groeien, soms boven zichzelf uit te zien stijgen zodanig dat zij het gevoel hebben ‘weer’ de regie over hun eigen leven in eigen hand te hebben. Mensen worden zich bewust van het eigen proces van weerbaarheid wat bij ieder mens op ‘zijn eigen wijze’ zelfvertrouwen kan geven tijdens het volgen of bepalen van zijn of haar ‘eigen route’.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met me op. Je bent van harte welkom!

Leonie van den Bergh